Wijs op reis! Roadtrip naar Portugal met koemelkallergie

Gepubliceerd op 15 mei 2024 om 15:48

 

Een roadtrip naar Portugal.. een reis die wij al langer wilde maken maar toch niet inplande omdat het vliegtuig nu eenmaal fijner en sneller was.

 

Toen bleek dat Beau zijn oorpijnen best heftig waren durfde ik eigenlijk niet meer het vliegtuig in te stappen. Ook gaf corona nog een klein zetje in de richting. Al wat jaren komen wij in Portugal. Echt ons favoriete vakantieland. Het is er mooi, schoon, warm, kindvriendelijk.. gewoon top! Toen wij het onze omgeving vertelde dat wij dit wilde gaan doen en aan het plannen waren gaven een hoop mensen als reactie: jeetje wat ver! wat een eind! dat zou ik nooit doen! met 2 kinderen? nooit! Tot ik uitlegde dat wij vanwege Beau zijn oren het vliegtuig niet in durfde (en maar goed ook, een week voor wij vertrokken kreeg beau een nieuw buisje) en dat wij graag in rustige stappen wat meer van de omgeving wilde zien begrepen ze het wel (een beetje ;) ) Onze kinderen vinden autorijden niet vervelend (geen wagenziekte) en kijken graag filmpjes.. we gingen dit avontuur maar gewoon aan. 

Deze foto's zijn gemaakt van onze roadtrip van vorig jaar zomervakantie. we gingen op 28 juli weg en we kwamen op 19 augustus weer terug. we zijn dus echt alle dagen op weg geweest. vanaf het moment dat wij in de auto stapte begon de vakantie. tenminste.. hier volgen wat tips voor het voorbereiden van een vakantie met een kind met een allergie. want daar ben je als ouder natuurlijk wel even mee bezig. 

 • - download de lokale supermarkt apps.
  je vind hier vooraf veel producten die je al kunt screenen op allergenen. ik vond hier al bruin volkoren brood, en plantaardige boter. ook zag ik dat er genoeg sojaproducten van alpro aanwezig waren dus ik kon gelijk vinkjes zetten
 • - zorg dat je de dichtstbijzijnde apotheek en/of huisarts/ziekenhuis in je telefoon hebt staan
  je weet het nooit. Je kunt maar beter voorbereid zijn.
 • Het tolkastje voor in de auto
  wat een topuitvinding. niet meer stoppen voor een tolpoort. gewoon langzaam doorrijden, hij scant het kastje en je krijgt de rekening (achteraf) thuisgestuurd. fantastisch! 
 • Neem spullen van huis mee (natuurlijk)
  zeker voor onderweg. eigen koekjes, snoepjes, zoutjes etc. Het fijne is dan dat er gewoon producten zijn die kunnen. Fruit en groente kan je gewoon kopen. ook onderweg! Koelelementen meenemen en een koeltas. een elektrische koelbox is natuurlijk fantastisch voor in de auto. 
 • Boek een appartement met keuken
  deze hoef ik niet uit te leggen denk ik :) 
 • Hotels onderweg vlakbij een supermarkt
  gewoon handig. even lekker wat vers fruit, drinken en broodjes. dit is wel even met de vertaalapp handig om uit te zoeken wat wel/niet kan. 
 • Download een app die vertaald. 
  je scant een product in de winkel en deze vertaald direct voor je naar het Nederlands. (zie foto)
  echt superhandig! zo kwam ik erachter dat een bepaald fruitzakje met alleen een appel erop ook melk bevatte. Maar ook dat bepaalde crackertjes die je in Nederland (toast) vrij was van melk. Beau was er gek op! echt fijn!
 • Spreek de locals aan
  of je nu in Spanje bent, Duitsland of in Portugal. de lokale supermarkt helpt je echt wel verder en op weg. Het restaurantje waar wij al jaren kwamen had patat die gebakken werd in olie. zij kennen daar geen kaassoufflés en beau kon dus patat eten. maar ook de kip piri piri. gaat zo met kruiden en olie de oven in. lekker! en een ei. zie foto. op een gegeven moment werd er voor hem een eitje gekookt.
 • Neem tupperwarebakjes mee van thuis
  naar het strand met in het appartement gesneden komkommer, paprika etc. 
  allemaal lekker meenemen in een koeltas naar het strand. Beau en Lilly vonden het heerlijk! (en gezellig) 

 

nog 2 losse tips:

in portugal heb je dus spiderfish (vissen met stekels, zie foto)
neem waterschoenen mee! De vis heeft gif in deze stekels. Mijn dochter stond erin. Denk je het land al wat jaren te kennen, kregen wij te horen dat deze vis al voor wat jaartjes ellende zorgt op het strand. het gif zorgt ervoor dat je teen 2x zo dik wordt. het gif moet je eruit duwen (dat deed de strandwacht) en daarna moet je door het hele hete zand lopen (20 min). Ik zag iemand anders een aansteker bij zijn teen houden.. door verhitting stopt de pijn en dit klopte ook.. gelukkig! 

 

en dan nog koortslipspul (zie foto).. bij de apotheek verkrijgbaar. maak er een screenshot van! :) 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.