Koemelkvrije laagjestaart uit de airfryer

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 16:30

Mijn eerste taart, leuk om dit recept te delen. Als ik heel eerlijk ben is het maken van een biscuit taart veel luchtiger en lekkerder. Deze taart is veel steviger opgebouwd. Het is ook flink wat werk alleen heb je wel een taart zo vanuit je airfryer! En het gezicht van mijn zoontje. Fantastisch! 

 

 


Materiaal:

Philips airfryer XL en Handmixer

Keukenweegschaal en 2 grote kommen
bakpapier
Zeef en Spatel
Vorm voor laagjes taart in te bakken 
Een plek waar je de cake laagjes kunt laten afkoelen (hoog rooster met bakpapier was hier een uitkomst of het rooster van je oven.)

Wat heb je nodig voor de 3 lagen cake
200 gram fijne kristalsuiker
200 gram gezeefde bloem
200 gram zachte Violife boter
1 theelepel citroenrasp
4 eieren
Snufje zout

*nieuw* eventueel kleurstof voor het maken van 1 laag gekleurde cake 

Wat heb je nodig voor de botercreme
250 gram Violife boter
250 gram gezeefde Poedersuiker
4 eetlepels heet water
Halve theelepel vanille extract
Eventueel kleurstof 

OF je maakt een Swiss merenque! 

Vulling:
Ik heb hier aardbeienjam voor gebruikt. Dit kun je natuurlijk variëren met wat voor jam dan ook. De boter crème gebruik je voor het onderste laagje en voor bovenop de taart. Vers fruit, leuke decoratie.. alles is aan jou!
Een "probeertaart" maken is wel handig voor je de taart gaat serveren voor een verjaardag. Zorg dat de boter en de eieren op kamertemperatuur zijn. Doe je dit niet (dat was mijn fout ooit met cupcakes) dan hecht alles niet goed aan elkaar.

Here we go!

♡ Mix de boter met de kristalsuiker,  citroenrasp en het snufje zout tot het een goed schuimig goedje is
♡ Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Met een handmixer is dit best te doen! Heb je een keukenmachine dan ben je een boffert
♡ Als de eieren allemaal zijn opgenomen in het beslag nog even goed doormixen.
♡ Leg je mixer weg, en pak een zeef om het bloem erboven te zeven. (Ik deed het in tweeën) en spatel dan rustig het bloem door het beslag.
♡ Pak een lage bakvorm. Vet deze in of doe hier een bakpapiertje in (even knippen) ik vond een bakpapiertje fijn omdat je dan de laag er zo uithaalt.
♡ Pak een lepel en strijk met de bolle kant het beslag even langs de randjes plat. 
♡ De airfryer zet je op de bakstand (160 graden) vul dan de bakvorm en bak ongeveer 15 a 18 minuten.
Dit herhaal je 3x. De platte cake laat je dan afkoelen op een rooster. Bij de laatste keer bakken voegde ik kleurstof toe aan de cakemix. Dit zorgde voor de rode cake kleur in het midden van de taart. 

De boter crème:
◇ Als de laatste laag in de airfryer zit gaan we door met de boter crème. Was de Handmixer even af. Die heb je zo weer nodig.
◇ Mix de boter met de poedersuiker. Doe dit met een zeef. Doe hier ook het vanille extract bij en de 4 eetlepels heet water. Mixen maar! 10/12 minuten lang!
◇ Voor een kleurtje voeg je een paar druppels kleurstof toe. Ik gebruikte de blauwe kleur van dr Oetker. Met 6 druppels kwam ik uit op mintgroen. De druppels goed doormixen. Bij een tweede taart gebruikte ik een neon blauwe kleur van een taartenwinkel. De taart werd hierdoor blauwe dan de vorige. 

de Swiss merenque krijgt een apart recept op mijn blog. mocht je dit als vulling of topping willen zoek deze dan even via de zoekfunctie op. 

En dan ga je nu bouwen!

Zorg ervoor dat de cake helemaal is afgekoeld! Als je boter crème op een warme cake smeert dan smelt het. (Zelf ondervonden.. ha!)

Leg de taart bodems met de bovenkant naar beneden. (Dus met de platte kant boven)
☆ Laag 1 (bodem) smeer hier boter crème op.
☆ Laag 2, hier gaat de jam op. Smeer niet tot de rand, maar laat ongeveer 1 cm aan de zijkant over.
☆ Laag 3 is de bovenkant van je taart. Ik heb met een mesje nog even de rauwe randjes weggesneden. Daarna doe je de rest van de boter crème over de hele taart, plus zijkant. 

Met een spuitzak kun je de boter crème nog mooier decoreren. Ik heb dit niet gedaan.. decoreren met melkvrije sprinkels, hagelslag (vind ik niet zo mooi maar goed) of een leuke accessoire en kaarsjes..

De botercrème is nadat het in de koelkast geweest best hard. Ongeveer 20 a 30 minuten uit de koelkast het lekkerst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.