TIP! Krentenbollen zonder koemelk en soja!

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 14:24

Het best bekeken en gemaakte recept van mijn pagina. Ideaal om in te vriezen en in de broodtrommel mee te geven naar school / dagjes uit etc. Ze zijn door mijn testpanel als 1 van de favorieten gekenmerkt!  

 

Duur van het proces:

2.5 uur (waarvan 2x een uur rijzen) 

Wat heb je nodig aan materiaal 

 • Een keukenmachine, met de hand mixen kan.. maar dit is wel echt heel kleverig/vies en zwaar. Een handmixer kan ook.. maar ook best pittig.
 • Keukenweegschaal 
 • Oven en bakpapier 
 • Bakjes 

Welke ingrediënten:  

 • 400 a 450 gram rozijnen (ik heb rozijnen gebruikt. Meer rozijnen kan natuurlijk ook echter is het niet heel makkelijk alle rozijnen in het deeg te verwerken. deze rozijnen moeten eerst wellen in gekookt water (15 min)
 • 500 gram bloem (tarwe) 
 • 30 gram witte basterdsuiker 
 • 10 gram zout 
 • 1 ei op kamertemperatuur 
 • 250 ml water 
 • 10 gram droge gist 
 • 50 gram Violife bakboter op kamertemperatuur 
 • 10 gram citroenrasp 

En, als tool een fles zonnebloemolie. Om de kom mee in te smeren, je werkplek en je handen. 

Let's go! 

♡ Doe alle ingrediënten, op de rozijnen na in je kom. Dus: bloem, zout, gist, basterdsuiker, violife bakboter en citroenrasp. Als laatste het ei en het water. 

♡ ik heb alles 12 minuten gemixt op de lage stand. Het deeg moet vanzelfsprekend goed gemixt worden. Met de hand is het 20 minuten. Je moet vliesjes kunnen trekken van het deeg als de wekker is gegaan. Bij mij plakte het nog wel een beetje maar dat is op te lossen met zonnebloemolie. 

♡ laat het deeg 15 minuten rusten in de kom. 

♡ tijdens het rusten giet je de rozijnen af en laat je de rozijnen uitlekken in een vergiet. Dan leg je ze op een keukenrol en dep je ze goed droog. 

♡ leg een beetje zonnebloemolie op je werkplek en doe ook een beetje op je handen tegen het plakken. Pak het deeg uit de kom en leg het op je werkplek/schoon aanrecht. Druk het deeg plat. Leg een laag rozijnen over het gehele vlak en vouw de zijkanten naar binnen. Herhaal dit tot alle rozijnen op zijn. Vorm er een bal van. 

♡ vet een kom in met zonnebloemolie en leg de deegbal in de kom. Dek af met huishoudfolie en een theedoek en zet op een niet al te warme, maar niet tochtige plek. 

♡ 60 minuten wachten 

♡ haal het deeg uit de kom, leg op je werkplek en maak er balletjes van 60 gram per stuk van. Zorg ervoor dat je de balletjes vouwt/opbolt. En ook dat de meeste rozijnen aan de binnenkant van het balletje zitten. Als het nog een beetje plakt doe dan wat zonnebloemolie op je handen. Je hebt deeg voor 2 ronden krentenbollen. Ik heb de keuze gemaakt om het tweede gedeelte van het deeg te gebruiken als krentenbrood. Groot succes! Zie filmpje voor instructies. 

♡ dek de plaat af met huishoudfolie en een theedoek en laat weer 60 minuten rusten. (Zet de wekker op 50 minuten en zet dan de oven aan op 220 graden) beetje time management toch :) als de 60 minuten voorbij is gaan ze de oven in. 

♡ Doe ze in de oven. 10 tot 15 minuten. 

♡ eenmaal uit de oven smeer je ze een beetje in met violife boter voor de glans op de krentenbol. Doe dit als de krentenbollen nog warm zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.